@8 Nu was iedereen die de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog hadden meegemaakt moe van de afslachting. Maar dat maakt van Chaimberlain nog geen anti-militairist. Hij zag ook de dreiging opdoemen in de jaren dertig. Een ware doemscenario dreigde met een drie-fronten oorlog voor het Britse Imperium met Duitsland, Italië en Japan. Chaimberlain had dus twee opties, waar hij zich op heeft gestort: enerzijds de aantal fronten te minimaliseren door appeasement, anderzijds om de wapenwedloop met Duitsland aan te gaan. Beide heeft hij aangepakt. Onder zijn bewind is de RAF gigantisch uitgebreid. Hij gokte goed dat de volgende oorlog gewonnen zou worden in de lucht. De budget voor deze nieuwe tak van defensie steeg onder Chaimberlain zevenvoudig en streefde zelfs de marine – toch het belangrijkste strijdkracht van het Britse Imperium – ruim voorbij. Zonder zijn vooruitziende blik zou de Slag van Groot-Britannië waarschijnlijk anders hebben uitgepakt.
Onertussen had radicaal-, zo jij het wil extreem-, links massaal de wapens opgepakt tegen het opdoemende Fascisme. Door de wol geverfde anti-militairisten ten tijde van de Grote Oorlog monsterde aan in de Internationale Brigades om deze existentiële bedreigng in de kiem te smoren. En alles zonde de steun van de grote mogendheden die weigerde om een democratisch gekozen regering te hulp te schieten.
Maar goed, blijkbaar ben jij meer fan van oorlogsgeile haviken die graag anderen opzwepen voor oorlog zonder zelf de verschrikkingen ervan te hebben ervaren. Weet je wie ook een oorlogszuchtige havik was in de jaren ’30, gbh?